Ga naar de inhoud

Kindergebaren

Hoewel een kind pas rond een jaar of anderhalf begint met praten is hij of zij al veel eerder klaar om te communiceren. Tussen 6 en 9 maanden zijn de hersenfuncties voldoende ontwikkeld zodat het kind de omgeving om zich heen kan opnemen en observeren. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig in de lucht of een eendje dat in de vijver zwemt. Een kind wil dus al aan u aangeven wat hij of zij meemaakt.

Met kindergebaren wordt een kind de mogelijkheid geboden zijn lijfje te gebruiken om te communiceren. Een baby zal, net als met gesproken taal, een gebaar enige tijd voorbij moeten zien komen in verschillende contexten. Dan zal het na een tijd het gebaar kennen, kunnen herkennen en het gebruik ervan gaan snappen. Doordat een baby gebaren leert, zal het al sneller de principes van taal en communicatie leren. Ze snappen dat het effect heeft wanneer zij kunnen duidelijk maken wat ze willen of nodig hebben. Hierdoor is er een grote kans dat de gesproken taal sneller op gang komt!!

Voor peuters is kindergebaren een extra ondersteuning van de steeds groter wordende woordenschat. Dit versterkt het zelfvertrouwen en de taalontwikkeling. Ook is het fijne aan het leren van gebaren dat ieder kind het kan!!!

KO Villa Pip neemt de ouders mee middels de themabrief en een gebarenboekje om de kindergebaren eigen te maken en thuis te oefenen met het kind.

'Een tweede thuis dicht bij huis'
KO Villa Pip | Prinses Margrietlaan 3a | 6986 AP Angerlo | Tel. 0313 - 437 854 | KvK nr. 59770929 | info@villa-pip.nl
©2018. Kinderopvang Villa Pip. Alle rechten voorbehouden.
Terug naar de inhoud